Aerosane NKL-26

29.06.2024 12:11
Mierka : 1:25
Autor : František Novotný, Dalibor Knotek
Vydavateľ : PK Graphica
 
Trochu na schladenie pridám tento zimný model. Aerosaní mám viacero, teraz som konečne dal do kopy prvé z nich. Ide o starší model od vydavateľa PK Graghica, ktorý prvý krát vyšiel v roku 1997. Pár slov o predlohe:
 
NKL-26 boli obrnené aerosane zavedené Sovietskym zväzom počas druhej svetovej vojny, založené boli na staršom NKL-6 (OSGA-6). Boli vyrobené z preglejky a mali desaťmilimetrový pancierový plát len na prednej strane a boli vyzbrojené guľometom DT kalibru 7,62 mm v kruhovej lafete. Poháňal ich letecký motor M-11G. Každý NKL-26 obsluhovali dvaja členovia posádky. Tieto aerosane často spolupracovali s prápormi lyžiarskej pechoty a mohli niesť štyri lyžiarske jednotky jazdiace mimo vozidla na lyžiach alebo ťahané za nimi.
 
Ako je už u mňa zvykom aj tento model som trochu upravil, pričom sa jedná o nasledovné úpravy:
 
-v interiéri upravená palubná doska-zasklené budíky (toto nie je moc vidieť)
-ostatné úpravy sú už v exteréri. Upravený je motor, kde som naznačil rebrovanie valcov. dorobené vnútro svetlometu vrátane žiarovky, prerobené odpruženie, kde som namiesto nakreslenej pružiny namotal drôt, čím vznikla celkom pekná pružina. Menšie úpravy som urobil na lyžiach, guľomete, pridal som nity a diery po guľkách...Model je už vytlačený s malou patinou, ja som vo finále ešte pridal ďalšiu hrdzu a nakoniec sneh...Model som uniestnil na zasneženú podložku. Pár fotiek:
 
Prezentované na fórach: