Hrobka Františka Palackého

26.07.2024 22:18
 
Mierka : 1:?
Autor : Ondřej Hejl
 
Na starom cintoríne okolo barokového kostola Nanebovzatia Panny Márie v Lobkoviciach pri Neratoviciach sa dnes nachádza už len pár hrobov. Jeden z nich patrí samotnému otcovi českej historiografie, Františkovi Palackému.
František Palacký sa zaujímal o české dejiny, predovšetkým o dobu husitskú, ktorú považoval za čas uskutočnenia národných, demokratických a sociálnych ideálov. Jedno z jeho najznámejších diel, päťzväzkové Dejiny národa českého v Čechách aj v Morave, vzniklo čiastočne na lobkovickom zámku.
Dominantou hrobky je socha Spasiteľa od J. Maixnera z Viedne, ktorá bola vytvorená okolo roku 1860. Po smrti F. Palackého bola hrobka doplnená o ornamenty a dva reliéfy zobrazujúce F. Palackého a jeho manželku Teréziu z profilu. Úpravu hrobky vykonával v roku 1876 sochár Antonín Wilott. Od roku 2004 je hrob zapísaný na Ústrednom zozname kultúrnych pamiatok Českej republiky.
 
Moje úpravy:
Postavené bez úprav, urobil som krabičku do ktorej sa vlepila hrobka, na dno som dal posyp, na zadnu stranu krabičky som doplnil životopis F.Palackého a popis samotnej hrobky, ktorý vyšiel spolu s modelom. Niekoľko fotografií:
 
Prezentované na fórach: